Geschiedenis van de Ooievaarsrun
Het idee om met veel vrachtwagens een rondrit met mensen met een verstandelijke beperking te maken, is ooit ontstaan op een regenachtige avond in een café in januari 1987. Dit gesprek eindigde in een weddenschap: Zou het mogelijk zijn zo’n fantastisch evenement te organiseren? Willem Vos, destijds werkzaam als centralist bij ziekenvervoerder Het Witte Kruis, wilde deze uitdaging graag aangaan. Hij is dan ook de initiatiefnemer van de Ooievaarsrun.
Willem kwam voor informatie terecht bij de Vereniging Edense Chauffeurs. Deze vereniging reed al enkele jaren met ongeveer 250 vrachtwagens voor de bewoners van de Hartenberg in Otterloo. Daar kreeg hij het adres van Elmie van Duijvenbode, die hij benaderde om iemand uit de chauffeurswereld bij de organisatie te betrekken. Ook zocht Willem naar iemand die ervaring had met pr en sponsoring en naar iemand die ervaring had met het omgaan met mensen met een verstandelijke handicap.
Opzet bestuur
Er werd een bestuur samengesteld uit 5 leden, te weten:
Willem Vos, voorzitter
Elmie van Duijvenbode, secretaris
Marga Vos, penningmeester
Martin Mande, pr
Bep Borsboom, lid (moeder van een latere deelnemer).
Plan van aanpak
Willem nam contact op met de toenmalige burgemeester Havermans. De heer Havermans vond het een leuk idee en beloofde al zijn medewerking en regelde een en ander binnen de Gemeente Den Haag. Na overleg met enkele grote transportbedrijven bleek dat voor zo’n evenement wel animo was. Na een advertentie in de Telegraaf en Truckstar stroomden de aanmeldingen van chauffeurs binnen. DAF werd dat eerste jaar hoofdsponsor en presenteerde bij het eerste evenement de eerste DAF 95 truck. Gezinsvervangende tehuizen uit Den Haag en omstreken werden aangeschreven om bewoners uit te nodigen mee te rijden in de tocht. Via een advertentie in de Haagsche Courant werden particulieren uitgenodigd zich op te geven voor ons evenement.
In overleg met Politie Haaglanden werd besloten in 3 groepen te rijden van elk 50 vrachtwagens. Er reden 200 gehandicapten mee in de cabines van de vrachtwagens. Hierdoor ontstond de naam Triple Ooievaarsrun: Triple voor de 3 runs en de ooievaar staat in het wapen van Den Haag.
De eerste route
Op 12 september 1987 werd voor de eerste keer gestart vanaf de Kerketuinenweg. Onder begeleiding van motorrijders van Politie Haaglanden ging de rit via het Westland, Pijnacker, Zoetermeer over de A12 naar de boulevard in Scheveningen. Daar werd de deelnemers en chauffeurs nog een feestprogramma aangeboden in de Caballerostrandtent. Over het terras was een tent geplaatst om meer mensen te kunnen onderbrengen. Het bestuur werd tijdens het weekend van het evenement bijgestaan door vele vrijwilligers. Deze eerste Triple Ooievaarsrun was een groot succes.
Voor het tweede jaar benaderden wij de toenmalige directie van de visafslag om daar onze deelnemers aan het aansluitende feestprogramma te mogen ontvangen. Sinds dat jaar staat de visafslag elk jaar gratis tot onze beschikking voor het feestprogramma.
Succes
Door het grote succes van de eerste Triple Ooievaarsrun, werd de organisatie overspoeld met aanvragen van zowel chauffeurs als gehandicapten. De Triple Ooievaarsrun is toen uitgebreid naar 3 x 75 vrachtwagens en daarna naar 3 x 100 vrachtwagens. In verband met verkeersveiligheid en drukte in de stad is besloten in 2006 de run aan te passen naar 4 runs van 75 vrachtauto’s. Hierdoor is de naam aangepast en heet het evenement nu de Ooievaarsrun.
Op 2 januari 2012 mocht onze stichting de Haagse Pluim in ontvangt nemen. De Haagse Pluim wordt jaarlijks tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Haagse stadhuis uitgereikt aan een organisatie die zich inzet voor de beeldvorming van Den Haag. In 2013 kreeg een aantal bestuursleden de Haagse Stadspeld uitgereikt voor hun inzet voor de Ooievaarsrun. In 2012, 2017, 2018 en 2019 werden meerdere bestuursleden benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.
In 2012 ontving de stichting de Haagse Pluim
In 2013 ontving een aantal van de bestuursleden de 'Haagse Parel'
Gedecoreerde (oud-)bestuursleden (2019)